donderdag 26 juni 2008

Over Sarmilla, Gerd en Herwig

Gerd Baetens en Herwig Rombauts zijn onze partners. Zij startten in 1994 een onderwijsproject op in Bhaktapur - een middelgrote stad nabij Kathmandu, de hoofstad van Nepal. Sindsdien trekken zij op regelmatige basis naar Nepal in het kader van hun project ‘Sarmilla’. Dit project ondersteunt 38 kinderen uit zestien kansarme gezinnen in de Nepalese dorpen Bhaktapur en Sipadol in hun studies.

Het project werd genoemd naar hun eerste "adoptiekindje" Sarmilla en was vanaf de start een succes. Aanvankelijk waren er vijf kinderen, langzaam aan breidde hun project uit en nu ondersteunen ze met de hulp van tientallen Vlaamse koppels voor de financiële ondersteuning van de schoolloopbaan van deze kinderen. ‘Sarmilla’ springt niet enkel bij in de studiekosten maar zorgt er ook voor dat de betrokken families kunnen rekenen op de elementaire voorzieningen. Zo huren ze ook een huis in Nepal om vier families onderdak te bieden. In dit huis doet één kamer dienst als klaslokaal.

De Nepalese kinderen gaan overdag naar de “Jaycees”school te Bhaktapur. ’s Morgens tussen 6 en 9 uur en ’s avonds na 16u worden de kinderen opgevangen in een huis van het project Sarmilla. Ze worden dan extra begeleid bij hun schoolwerk. Op deze momenten zullen we actief aanwezig zijn en zal ons project plaatsvinden.


Hun project ‘Sarmilla’
Hun project werkt rond verschillende peilers, verschillende aandachtspunten.
Educatie/onderwijs is prioriteit. Ze willen kinderen kansen geven zodat ze een trede hoger op de maatschappelijke ladder komen te staan, zodat ze meer kansen kunnen hebben op de arbeidsmarkt.
(Concreet: ze betalen schoolgeld, uniform, schoolboeken, ze richten voor hen een taakklasje in waar ze extra begeleid worden na en voor de school, computercursussen betalen we, naaiklas, bijscholingen voor de ouders (bv voor kok, Engelse les,...)).

Sommige families verdienen amper genoeg om de huur van een kamer te betalen. Daarom huren ze een huis met 7 kamers en daarin wonen 4 van de 17 families, gratis. Verder helpen ze bij grote kosten: vb.: verzakking van een huis, wegzakkende muur,...

Verbondenheid
Ze willen een band creëren tussen de mensen/kinderen van hier en mensen/kinderen in Nepal. Ze wisselen tekeningen/mandala's uit, foto's van hun Nepalese kids deze hangen ook in de klas, ze hebben een Nepalkoffer uitgewerkt met lesmateriaal, kledij, voorwerpen, foto's uit Nepal (Die koffer is beschikbaar voor ons).

Geen opmerkingen: